Tokaj hegyalja fekvése

Az Északnyugati-Kárpátok vulkáni vonulatának egyik tagja, a Tokaj-Zempléni-hegyvidék. Kőzettani szempontból igen mozaikos, hisz ez volt a legszínesebb vulkanikus területe 15-9,5 millió évvel ezelőtt. Főbb kőzetfajták a dácit-, riolit-, andezit-, zeolit. A talajerózió, nagymértékben alakítja a felszínt, s ennek jelei főként a Tokaj és Tarcal közti, 250-300 m átlagmagasságú, déli kitettségű lejtőkön látszanak.
A borvidék dűlőit a Kárpátok tövében sok millió évvel ezelőtt feltörő gejzírek is formálták, hogy majd megszülessen egy kincs, melyet mi a jelenben élvezhetünk most is.
A terület arculatához tartozik, hogy a hegyre löszréteg rakódott le, s ez 450-460 m magasságig húzódik fel. Vastagsága változó, míg a tokaji oldalon kb. 15-20 m vastagságú leplet képez, a tarcali oldalon csak 5 m vastag réteget alkot. Mindazonáltal a tokaji lösz Kelet-Magyarország legvastagabb és egyben legidősebb lösztakarója. Hegyalját 55%-ban agyagbemosódásos barna erdőtalajok borítják. (Főként andezit-és riolittufa-málladékon.)

Szokták volt mondani, hogy a minőségi szőlő(bor)termelés északi határa a 48. szélességi körnél húzódik. Ám Tokaj- Hegyalja ettől a határtól valamivel északabbra helyezkedik el, mégis a világ egyik legjobb szőlő- és bortermő vidéke. A magyarázatot a rendkívüli természetföldrajzi feltételekben kell keresnünk. A lejtőhordalékos talajra a 10-25%-os lejtésviszonyok a jellemzőek, s mindezt csak fokozza az a számtalan medence, patakvölgy ami a hegység oldalában mélyül.
Itt a napsugarak beesési szöge jóval nagyobb (20-25%-kal), mint a sík térszíneken, így a mediterrán jellegű hő- és fényigényes szőlő jóval több napsütésben részesül. Ez a gyakorlatban annyit tesz mintha a 48. szélességi körtől 5-6°-kal délebbre helyezkedne el a borvidék.

A terület geológiailag, meteorológiailag, földrajzilag is igen változatos, így ebből adódóan a mikroklíma is igen sokszínű – szinte minden dűlő sajátos klímával, tulajdonságokkal rendelkezik.
Napfénytartam szempontjából a szőlő minimális igénye a vegetációs időszakban 1300-1600 óra. Ez az érték Tokaj-Hegyalján 1950 óra.
Tarcal évi középhőmérséklete 50 év átlaga (1901-1950) szerint 10°C, a tenyészidőszak középhőmérséklete pedig 17,3°C.
Az évi csapadékmennyisége 500-800 mm között ingadozik, ám ez az érték nagy területi különbségeket takar.

Kedvezményes ajánlat

Partvilla

Őszi kedvezményes csomagajánlatunk keretében utószezoni árainkból 20% kedvezményt, valamint ingyenes kerékpár-kölcsönzést és kajakhasználatot biztosítunk.

Ha ebben az évben még nem volt lehetősége igazán pihenni vagy szeretne idén még egyszer a Balatonnál kikapcsolódni, feltöltődni – ragadja meg most az alkalmat! Élvezze az októbert szállodánkban, a Partvilla Balatonboglárban, amely közvetlenül a Balaton partján fekszik.

További részletek...