Boraink

Borkúria Tokaji száraz Furmint 2008

A Furmint szőlő, és az abból készült száraz bor az egyik olyan különleges kiválóságunk, ami
sokáig csak „melléktermékként” volt értelmezve Tokaj kapcsán. Ám nemhogy nem igaz 
mindez, de a száraz Furmint az adottságoknak köszönhetően oly egyedi és nagyszerű bor,
mely nemcsak hazai tekintetben állja meg a helyét, de nemzetközi szinten is egyediséget és
minőséget képvisel.
A Barackos dűlő teljes rezüméje kerül poharunkba tiszta, halvány arany színnel, és leheletnyi 
zöld árnyalattal. Illatában az alma, körte és citrusok jelentkeznek erősen, majd némi
 marcipános és enyhe gyógynövényes jegyek keverednek benne. A cseppnyi „furmint
édességet” ez esetben inkább a mazsolásság, mint sem a mézesség adja.
 A kóstolásnál egy savhangsúlyos a termőtáj jellegzetes vulkanikus ásványossága, és kissé 
sóssága is visszaköszön. Határozott komoly borrá növekszik, melyben a szekunder aromák
 közt elősettenkedik a gesztenye is. Lecsengése közepesen hosszú, némi alkohol melegséggel
 megtoldva a kitartó ízeket, melyek közt a frissen vágott fű és friss gyümölcsök különleges 
egyvelege érződik. Fiatal bor, mely már most is kiváló választás az ízében markosabb 
arculatú, határozott savgerincű, lecsengésben is mélyebb alkoholszerkezetű borok 
kedvelőinek.
 Fogyasztása 10-12 C fokon ajánlott, jó kísérője lehet fehér húsokhoz, olasz „fehéröntetes”
 tésztákhoz. Magas savtartalma mely még fiatalságának jellemzője az olajban sütött, savanyú
 vagy savas ételek kísérőjévé is teheti.

Simonfay Borkúria Tokaji félédes Furmint 2009

A furmint jó sav és cukorgyűjtő, s ez utóbbi tulajdonság szükségeltetett ehhez a kiváló
borhoz. A késői szüretelésű maradék cukrot tartalmazó édesen iskolázott Furmint általában
 aszúként, édes szamorodniként, vagy hárslevelűvel, sárgamuskotállyal kerül forgalomba.
 Mindazonáltal félédesként, önállóan is megállja a helyét, és a Furmint jellegzetességeit
 gyönyörűen adja vissza.
 A 2009-es Simonfay félédes Furmint, egy aranyszínű, tiszta ragyogású bor. Illatában a
 furmint szőlőfajta jellegzetességét érezhetjük, karakteresen gyümölcsökkel, és virágjegyekkel
 eltelve. Elsőként a birs, és a vilmoskörte hízeleg érzékeinken keresztül, majd felfedezhetünk
 némi mangót, és ringlószilvát is egy cseppnyi méz kíséretében.
 Megkóstolva folytatódik a felfedezőút, s a legfontosabb hogy az illatolás és a kóstolás után
 megállapítható az összhang. Ízeiben előbukkan a kajszi, és kiegészítésként megjelennek a
 vegetális jegyek.
 A fiatalsága, a reduktív technológia és az irányított erjesztés miatt, a könnyed, de elegáns
 savakkal lopva bujkálnak, eltelítvén szánkat.
 Hol ismét illatában merülünk alá, hol ízeit forgatjuk újra meg újra, hol pedig lecsengését
 élvezzük hátradőlve.
 Könnyed ám karakteres bor, 9-10 C fokon ajánlott a fogyasztása, enyhén
 édeskés ételekhez, könnyed desszertekhez, vagy sajtból egy kis Chaource-höz, ajánlott, ami
 egy tehéntejből készült friss sajt. De egy délutáni beszélgetés tökéletes kísérője is lehet.

Simonfay Borkúria Tokaji félédes Hárslevelű 2008

A feltehetően Magyar származású hárslevelű, mely valószínűleg természetes
 megtermékenyítés útján jött létre, Hegyalján meghatározó fajta. Gyakran a Furminttal együtt
 művelik, és gyakran együtt is adják az Aszú alapanyagát. Ha kritikát kap akkor az
 egysíkúságát emlegetik fel, ám egy jó Hárslevelű pont ezen szegmensben válhat stabil jó
 borrá, selymesen finommá fejlődve, egy állandó minőséget biztosítva.
 A tiszta ragyogó bor illatában fajta jelleges. Hárs, kamilla, szegfűszeg és diszkrét méz illat 
kavalkádja kíséri az első óvatos szippantásokat. A virágos dominancia mellett egyre inkább
 megjelennek a gyümölcsök is, ahogy idővel szépen nyílik a bor poharunkban. Ízében megfelel az illatgőzös várakozásainknak, jól tükrözi és adja vissza, amit pár pillanattal
 korábban az orrunk által előre vetítettünk. Jellegzetes virágos-gyümölcsös selymes bor,
 melynek erős, friss és hosszú savai vannak. Megjelenik az alma, és a vaj, és enyhe mineralitás
is lappang a cseppek között. Lecsengése nem túl hosszú, de ez orvosolható a pohár újboli
 kézbe, majd szájhoz vételével.
 Aromavilága miatt fogyasztása, édes mártással felszolgált fehérhúsokhoz, könnyű, főként 
gyümölcsöcs desszertekhez, édes teasüteményekhez ajánlott, 10-12 C fokon.

Simonfay Borkúria Tokaji félédes Hárslevelű 2007

A feltehetően Magyar származású hárslevelű, mely valószínűleg természetes
 megtermékenyítés útján jött létre, Hegyalján meghatározó fajta. Gyakran a Furminttal együtt 
művelik, és gyakran együtt is adják az Aszú alapanyagát. Ha kritikát kap akkor az
 egysíkúságát emlegetik fel, ám egy jó Hárslevelű pont ezen szegmensben válhat stabil jó
 borrá, selymesen finommá fejlődve, egy állandó minőséget biztosítva.
 Ez a bor kissé buja! Illatában a hársfavirág a meghatározó, majd előbújik némi kajszibarack és körte is. A sav cukor aránya megfelelő, ez a félédes tételeknél különösen fontos. Az egyensúly megteremti azt az alapot amire felépülhet az íz világ. Kissé telt, de kimondottan tartalmas bor, az alkohol szépen beépülve érződik. Kora a jelenlegi fogyasztásra alkalmas borrá tette, ételek mellé kiválóan fogyasztható. Aromavilága miatt fogyasztása, édes mártással felszolgált fehérhúsokhoz, könnyű, főként gyümölcsöcs desszertekhez, édes teasüteményekhez ajánlott, 10-12 C fokon.

Simonfay Borkúria Tokaji édes Hárslevelű 2006

A feltehetően Magyar származású hárslevelű, mely valószínűleg természetes 
megtermékenyítés útján jött létre, Hegyalján meghatározó fajta. Gyakran a Furminttal együtt
 művelik, és gyakran együtt is adják az Aszú alapanyagát. Ha kritikát kap akkor az egysíkúságát emlegetik fel, ám egy jó Hárslevelű pont ezen szegmensben válhat stabil jó
borrá, selymesen finommá fejlődve, egy állandó minőséget biztosítva.
Egy gyönyörű édes Hárslevelűről van szó, mely elvarázsolja az ilyen borok kedvelőit. Magában fogyasztva is ajánlott, ez a mély aranyszínű elegáns fajtajelleges bor. A hárs mellett némi akác érződik ki, és a kortyolás után a méz zamat is főszerepet vállal. Arányai jók, a savak méltó partnerei a zamatos és változatos édes érzetnek. Utóízében némi őszibarack is felsejlik, összességében egy kiváló tételről van szó.
 Kiváló kísérője lehet libamájnak vagy különböző desszerteknek, de mint írva volt, kóstolása az édes borok tisztelőinek kifejezetten ajánlott.

Simonfay Borkúria Tokaji Aszú 2008, 5 puttonyos

Kedvezményes ajánlat

Partvilla

Őszi kedvezményes csomagajánlatunk keretében utószezoni árainkból 20% kedvezményt, valamint ingyenes kerékpár-kölcsönzést és kajakhasználatot biztosítunk.

Ha ebben az évben még nem volt lehetősége igazán pihenni vagy szeretne idén még egyszer a Balatonnál kikapcsolódni, feltöltődni – ragadja meg most az alkalmat! Élvezze az októbert szállodánkban, a Partvilla Balatonboglárban, amely közvetlenül a Balaton partján fekszik.

További részletek...